Tikkeltje oosters en klassiek

Opdracht: woonkamer interieurontwerp, Oegstgeest

Woonkamer interieurontwerpplan

Wensen:

Herindeling zithoek
Groot oosters vloerkleed
Vervanging aantal Meubels
Nieuwe Verlichting
Andere kleuren op de muren
Kunst passend bij het nieuwe interieur

Kernwoorden:

Warm, zacht, natuurlijke materialen (hout), een beetje oosters en een beetje vintage/klassiek.

Deze woonkamer kreeg een echte metamorfose, een totale verandering in identiteit – helemaal toegespitst op de bewoonster zelf, als een nieuw begin. Ik ga af en toe nog bij haar langs en dan valt het steeds weer op hoe fijn de ruimte nu aanvoelt, en hoe het met haar mee beweegt doordat ze wisselt met accessoires.

Herindeling

Een belangrijk onderdeel in het creëren van een warme en meer intieme sfeer, was het herindelen van de zithoek. De ruimte loopt taps toe richting de keuken, dat betekent dat de muren van de zithoek niet parallel lopen, en het is behoorlijk breed. Met de bank tegen de muur, zoals hij stond (te zien op de ‘vooraf’ afbeelding hieronder) was er een zee van open ruimte ervóór. Dit zorgde niet bepaald zorgt voor een geborgen gevoel.

Vooraf beeld woonkamer

Door de bank te verplaatsen naar de overkant, maar dan in de ruimte zodat je een doorgang naar de tuin overhoud erachter, creëerden we een echt ziteiland die nog eens wordt benadrukt door het grote nieuwe Perzische vloerkleed.

Indeling voor en na

Plattegrond

Perspectief tekening

Portfolio foto

Oma’s servies

De achterste muur, die vijf meter hoog is – er is namelijk een vide – was al grijs en die kleur hebben we gehouden. De servieskast die daar nu staat komt bij Dickens Style vandaan (Leiden), daar verkopen ze historische bouwmaterialen, antiek en brocante. Het mooie van zo’n kast is dat je ‘oma’s servies’ er tot z’n recht in komt en je er meer van kunt genieten dan de enkele keren per jaar dat je het gebruikt.

Openhaard

Wat doe je als je geen schoorsteen hebt, maar toch de aangename en huiselijke sfeer van een openhaard in huis wilt halen? Dan kies je voor een elektrische of, zoals hier, een bio-ethanol haard (maar lees je je hier dan wel in!). Nou gaat het haar meer om de schouw dan om het vuurtje en brand ze vooral kaarsen in de haard zelf – dat werkt super en kaarsjes geven geen nare lucht af. Overigens heeft het gemis aan een schoorsteen ook een voordeel: je kunt zelf kiezen waar je de schouw wilt neerzetten. Ook als je eens wilt veranderen van indeling.

Portfolio afbeelding RDD interieurontwerp

Kunst en styling

Links boven zie je één van de twee schilderijen die we aan de hand van deze metamorphose gekocht hebben bij schilder Monique Nievaart. Monique en ik hebben samen geschilderd in haar toenmalige atelier in Leiden en ik wist dat ik bij haar aan het goede adres was als het gaat om kleurrijk werk. De tweede hangt rechts van de schouw. Monique schildert het Franse landschap. De spiegel komt trouwens bij Loods 5 vandaan – zo ook het tweekoppige leeslampje linksachter in de hoek (te zien op de vorige foto). De kleur op deze muur vond zelfs ik best gewaagd, en dit was al voordat roze in was, we hadden een vooruitziende blik.


Portfolio afbeelding RDD interieurontwerp

De doorgang naar de achtertuin, achter de bank, kreeg een grote witte pot-board sidetable. Het is een plek voor een wisselende collectie styling producten. Onderin bewaard ze hier extra kussens en zachte dekens. De sidetable vonden we in de Almondehoeve, (3000 m2 lifestyle en antiek winkel) waar we ook tegen een lamp aanliepen die onder te zien is boven de eettafel.

Aan de andere kant van de eettafel staat een antieke kast, een familie erfstuk. De ‘sun-burst’ spiegel aan de muur (achter, foto boven) is een butlerspiegel. Die staat wat bol waardoor een bediende, subtiel kon nagaan of aan tafel iets nodig was. De kleur op de muur is een licht groen en heeft door Histor de naam ‘Gemeenschappelijk’ gekregen (kleurcode S 3010-G10Y).


Portfolio afbeelding RDD interieurontwerp

Keukentafel

De eettafel was al in eigen bezit en werd de afgelopen jaren gebruikt als bureau op de vide. Nu kwam hij dus weer terug als eettafel. In plaats van haaks aan de muur, hebben we hem in de lengterichting van de kamer gezet. Mijn klant wilde graag bistro-stoeltjes, die hebben we gevonden bij Oud is Nieuw. Ook een heel leuk adres: in een loods, waar ze tweedehands meubels opknappen. Ze maken er ook nieuwe meubels, trouwens. In een zee van tweedehands stoelen kozen we zes bistrostoeltjes die allemaal verschillend waren. Deze hebben we allemaal wit laten verven.

Kleuradvies voor de keuken

Tenslotte was er ook een nieuwe kleur nodig voor de achterwand in de keuken. Deze kleur heeft de charmante (Histor) naam ‘Aardkluit’(kleurcode S 5020-R10B).


Portfolio afbeelding RDD interieurontwerp

Zo terugkijken op dit project is echt nagenieten. Wij (de klant en ik) hebben dit samen waar gemaakt. We zijn naar verschillende locaties geweest, en zonder haast maar met veel zorg en liefde dit gerealiseerd. Dan heb ik toch maar weer een mooi beroep!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *