Out of the box

Opdracht: woonkamer interieurontwerp, Oegstgeest

Wensen:

Herindeling zithoek met meer zitplaatsen
Vervanging van het vloerkleed
Nieuwe meubels
Betere verlichting
Kleuren op de muren
Een minder dominante plaats voor de televisie

Kernwoorden:

Cosy, warm, uitnodigend, geborgenheid, kleur, 60’s / 70’s vibe

Deze woonkamer bevind zich op de eerste etage. Bij binnenkomst zie je een ruime centrale plek met een ondiepe inham erachter en twee smalle hoge ramen aan weerskanten. Een perfecte plek voor een eettafel – zo eentje waar je makkelijk met een grote groep aan kan eten, iets wat de bewoners graag doen. Het enige nadeel hiervan is dat de zithoek dan in een kleinere ruimte ‘gepropt’ moet worden (zie plattegronden verderop). Daar stond, onder andere, een driezits bank die mee was gekomen uit een vorig huis (waar hij wèl pastte), en een grote salon tafel die goed was voor vele speel- en tekenuurtjes.

De wensen

Als gezin met twee begin-tiener kinderen is er behoefte aan meer zitplaatsen, waaronder leesplekken. Ze wilden een nieuwe, minder strakke, bank en een nieuw vloerkleed. In plaats van de salontafel wilden ze een open ruimte waar de kinderen, als ze willen, op de grond kunnen liggen tv kijken. Ook wilden ze graag een opstelling waarbij de televisie een minder dominante plek zou innemen in het geheel. En, jawel, kleur op de muur (say no more!). Het was belangrijk dat het ‘cozy’ zou worden.

De indeling

De eerste stap in de transformatie is de indeling. Het gedeelte van de kamer links onder voelt aan als een kleine rechthoek, waar het allemaal moet gebeuren. Aan mij werd gevraagd om ‘out of the box’ te denken. Dat heb ik gedaan door de zithoek te verlengen richting het grotere deel van de ruimte (tekening rechtsonder).

Indeling oud en nieuwPerspectief

Met deze nieuwe indeling (rechts) heeft de televisie een minder prominente plek in de kamer. Het staat nu op een (nieuw) dressoir rechts tegen een muur die je niet ziet vanuit de eetkamer. Ook als je in de zithoek zit is de televisie niet het focus punt. De leeshoek is deels afgeschermd, dit maakt het een intieme hoek waar ze zich lekker kunnen terugtrekken met een goed boek.

Woonkamer RDD interieurontwerp

Nieuwe kleuren en meubels

Inspiratie voor de nieuwe kleuren en de stijl was heel snel gevonden, namelijk de kunstcollectie van de bewoners. De twee nieuwe banken zijn vergelijkbaar in kleur maar anders in stijl en stof en komen beide bij de Trendhopper vandaan. Daar kun je bij veel zitmeubels kiezen uit 100 stoffen dus heb je al snel precies de kleur en stof die je zoekt.

De achterste muur hierboven kreeg de kleur ‘Caramel Fudge’ van Flexa, wat de vloer als het ware verlengt en mooi afsteekt tegen het blauw van het wandkleed en de bank, en natuurlijk van het mooie diepe petrol op de muur rechts.

Het ruime donkerblauwe vloerkleed heet Mad Men en is van Louis de Poortere (230 x 330 cm). Er zit een leuk lichterblauw detail in, en voelt ook nog eens zacht dus de kinderen kunnen er zeker op tv liggen kijken.

Details stoffering

Woonkamer RDD interieurontwerp

Vintage

Ik heb drie vintage elementen toegevoegd, een oranje beklede jaren ‘60 Webe Louis van Teeffelen teak fauteuil, gekocht bij Barbmama en te zien in de leeshoek; een setje van 3 witte ‘nesting’ tafeltjes; en een hanglamp van twee geupcyclede grammafoonplaten. Bij Cubit bestelde ik vier elementen in verschillende zachte tinten: twee om de platenspeler op te zetten en platen in te bewaren en twee om de speakers in op te hangen. De booglamp links in de hoek (boven) is van het Nederlandse design merk, Zuiver.

Woonkamer RDD interieurontwerp

De achtermuur – die eerder wit was – gaven we een petrol-achtige kleur voor extra diepte, en als mooie ‘back drop’ voor de kunst en boeken.

PS, hier waak ik:


Poes is ook blij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *