Van meubels tot placemats

Opdracht: woonkamer interieurontwerp, Oegstgeest

Wensen:

Betere verlichting in het algemeen
Meer sfeerverlichting (zodat het ook gezellig is als de kerstboom weg is ;-))
Een knusse en handige eethoek die uitbreidbaar is om met veel mensen te tafelen
Veel opbergmogelijkheden
Rondere vormen, niet alles zo rechthoekig
Kleur aanbrengen
Interieurtextiel: nieuwe gordijnen, rolgordijnen woonkamer en keuken, en extra rugkussens voor de bank
Textielontwerp: persoonlijke placemats

Kernwoorden:

Smart storage, cosy, symmetry, easy cleaning

Voor dit project blijf ik dichtbij huis. Namelijk zo’n 300 meter bij mij vandaan, hier in Oegstgeest. Hier woont een een gezin met een vader uit Engeland, een moeder uit Amerika, een dochter die inmiddels beter Nederlands spreekt dan haar ouders en een trouwe viervoeter uit Rusland.
Met de intentie om hier te blijven wonen, kochten ze dit huis een aantal jaren terug. Inmiddels was hun – voornamelijk witte – vierkante woonkamer toe aan een make-over om er meer sfeer, persoonlijkheid en functionaliteit in te brengen.

De wensen

Het begon eigenlijk met een vraag voor een verlichtingsadvies. Het is een herkenbaar fenomeen: als eenmaal de kerstspullen weer opgeruimd zijn, dan is dat aan de ene kant wel weer lekker maar aan de andere kant mis je ook de sfeerverlichting. Deze vraag werd al snel uitgebreid met kleuradvies en toen ging het balletje rollen en werd het een heel interieurontwerp. Het totaal beeld is geïnspireerd op hun jaren in Arizona, haar voorliefde voor blauw en hun wens voor een woonkamer met knusse en handige eethoek die uitbreidbaar is zodat ze ook, ondanks de geringe ruimte, met veel gasten kunnen eten. Bovendien wilden ze veel opbergruimte en een interieur die persoonlijk is en echt als een thuis aanvoelt.

Portfolio tekening

Portfolio tekening

Blijvertjes

Uit het bestaande interieur bleef de bijzondere glazen bijzettafel met planeten erop (een persoonlijk geschenk van collega astronoom), de maan klok en een aantal ingelijste posters/tekeningen. Verder bleef ook de bank van de IKEA. Het is een slaapbank die ideaal blijkt te zijn voor spelende kinderen en het prima doet voor deze fase van hun gezinsleven. Wel heb ik het aangevuld met twee op maat gemaakte rugkussens voor een extra zachte hoek. De stof voor deze kussens hebben de kleuren van de nieuwe inrichting en heb ik ook gebruikt voor twee kussens op de eetbank.

Zithoek met gallery wall

Gallery wall

Omdat niet alle tekeningen en foto’s op de muur konden, hebben we hier een pronk/magazinerek neergezet. De posters die wel op de muur hangen (gallery wall) hebben we trouwens op een handige manier opgehangen: als je eerst per lijstje een vel papier uitknipt in de afmetingen van de lijst, en er vervolgens een kruisje op tekend op de plek waar de spijker zou moeten komen dan kun je die vellen papier op de muur plakken tot dat het een mooie compositie is. Vervolgens hammer je de spijkers door het papier heen – precies op de plek waar het is aangegeven. Voila – nooit meer nèt niet perfect uitgelijnde lijstjes.

Indeling

Indeling en eethoek

Vierkante kamers kunnen lastig zijn om in te delen, en aangezien deze kamer ook niet bepaald groot is, is daar de extra uitdaging om het zitgedeelte en de eethoek ‘appart’ te houden zodat je niet het gevoel hebt dat je bank in de eetkamer staat. Door duidelijk de twee zones af te bakenen kom je al een heel eind. En wat betreft de etentjes, ook daar blijkt ruimte voor te zijn door gebruik te maken van een slimme tafel:

Indeling 2

De eettafel (Oqui van LaForma) kan haaks op de bank gezet worden en verlengd worden met extra bladen. Met 1 extra blad heeft hij een lengte van 110 cm en met 2 extra bladen 260 cm. Genoeg eetplekken dus voor minstens 8 personen. De klepbank, die bij Oud is Nieuw vandaan komt, is op kleur gespoten zodat het perfect past bij de Fritz Hansen stoelen én hij past precies in de ruimte tussen de kasten (now! time van Hulsta). Het schilderij is van een Hollands landschap, gekocht op een rommelmarkt in Amsterdam. Voor de lamp boven de eettafel is gekozen voor eentje waarvan je de plaatsing makkelijk kunt aanpassen.

Woning in Oegstgeest

Cactus

Cactussen waren natuurlijk al een tijdje in, en gelukkig maar want zodoende kon ik daar leuke accessoires in kopen, zoals de Serax cactus vazen (zie rechts op de foto hierboven). En deze cactus lamp was het perfecte antwoord op de eerste vraag: sfeerverlichting. Dit groepje is een dikke knipoog naar hun fijne jaren in Tucson, Arizona.


Portfolio foto

Kleuren

Aan het begin van het project hebben we goed de tijd genomen om tot het perfecte moodboard te komen. De kleuren zijn gebaseerd op dat moodboard – wat ik helaas niet online kan laten zien want het zijn anderman’s beelden. Maar de inspiratiebron is goed terug te zien in het resultaat.
Op de hele wand links boven te zien is een blauw (S 3030-R80B) aangebracht die de kamer visueel verlengd richting de keuken. Het groen is ook een mengkleur, met kleurcode S 2020-G30Y. De muur aan de overzijde, waar de bank tegen staat is Beigebruin FE203 van Flexa en geeft een mooie backdrop voor de donkerbruine bank – die tegen een lichtere muur te veel zou uitsteken. Het is duidelijk waar de focus naar toe gaat in deze woonkamer – de eettafel, en terrecht want daar leven zij het meeste aan – of het nou om eten gaat of werken of gezellig samen wat drinken.


Portfolio foto dessinontwerp

Persoonlijke placemats

Op de gedekte tafel zie je placemats die ik voor ze ontworpen en gemaakt heb. De lijntekeningen refereren naar een foto van hun dochter en haar vriendinnetje, op de schommelbank op een veranda tijdens een zomervakantie in Amerika. Eén van de negen placemats is speciaal voor hun dochtertje, met de echte foto in plaats van de lijntekeningen zoals op de overige placemats.

Ik kijk uit naar dat etentje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *