Italiaans Design

Opdracht: woonkamer interieurontwerp, verlichtingsplan en kleedkamerontwerp, Nieuw Leiden, Leiden

Wensen:

 • Indelingsadvies voor de zithoek
 • Nieuwe meubels voor de zithoek en stoelen voor de eettafel
 • Verlichtingsadvies voor het hele huis
 • Stoffering (gordijnen en vloerkleden)
 • Kleedkamerontwerp
 • Styling

Kernwoorden:

Opgeruimd, overzichtelijk, strak maar toch ook warmte en gezelligheid, Italiaans design

Een nieuw huis en dan met een schone lei te beginnen: dat moet je maar kunnen.
De eigenaar van dit prachtige, moderne huis in Nieuw Leiden kon dat. Het was tijd voor een nieuw, duurzaam interieur met hoge kwaliteit, dus zeker geen ‘spullen’ die je na een paar jaar alweer vervangt.

De wensen

Met alleen het hoognodige meeverhuisd te hebben was het huis leeg en daardoor was de akoestiek ook niet prettig. De woonkamer had invulling nodig, gezelligheid en warmte. Dit allemaal in de luxe, maar stijlvolle, uitstraling van Italiaans design. Hier kwam ook het ontwerp en de realisatie van een prachtige kleedkamer bij, de foto’s daarvan zijn verderop te zien. Wie droomt er niet van zo’n kleedkamer?

De indeling

In een langwerpige kamer zoals deze is het belangrijk dat je een zithoek goed afbakent. Dit hebben we gerealiseerd doormiddel van een groot vloerkleed met daarop twee banken die tegenover elkaar staan.

Tekening van de indeling, voor en na

De bank die voor de raampartij staat, is een chaise longue. Omdat de rug niet helemaal doorloopt neemt het niet gelijk alle zicht naar buiten weg. Een perfecte plek om naar buiten te kijken dus, of gewoon bankhangen, televisie kijken, of muziek luisteren. De bank hier tegenover bakent dan juist weer de zithoek af en maakt het intiem. Toch is de rug laag genoeg om ook nog vrij uitzicht te hebben richting de eethoek, keuken en het grote terras.

Muuraanzicht Italiaans Design Interieur Leiden
Wandaanzicht
Perspectieftekening Italiaans Design Interieur Leiden
Perspectieftekening

Meubels en stoffering

Deze elegante banken behoren tot de Ile Club familie van het Italiaanse design meubelmerk Living Divani. Zowel de chaise longue als de bank en hocker zijn bekleed met afneembare (en vervangbare) fluwelen hoezen. De hocker heb ik in het midden geplaatst met twee tafeltjes met zwarte glazen tafelbladen maar ze kunnen uiteraard alle drie naar wens geschoven worden.

Een pronkstuk in deze woonkamer is het vloerkleed. Het is een op maat gemaakte Dibbets Rainbow karpet van Minotti. Dankzij de openheid van de onderstellen van de banken, hocker en tafeltjes kun je het kleed volledig zien. Het heeft namelijk een prachtig kleurverloop van donkerblauw tot een licht ecru en heeft een subtiele glans. En ja, het is écht zo zacht als het er uitziet.

Zithoek interieurplan Italiaans Design Nieuw Leiden
De zithoek

Voor het tv/audio meubel verlaten we dan toch even Italië want hier hebben we gekozen voor de Cubus Pure van het Oostenrijkse meubelmerk Team 7. Aangezien hij modulair is kon ik het op maat ontwerpen naar de ideale indeling, afmetingen, materiaal-, en kleurkeuzes. Het meubel is vervolgens gemaakt met een combinatie van notenhout, glas, en een speakerstof voor de subwoofer en middenspeaker.

Deze speakerstof hebben we bovendien bijbesteld en daarmee de twee speakers die aan weerskanten van het meubel staan ook opnieuw laten bekleden.  Erboven is een groot paneel van notenhout, asymetrisch geplaatst met daaraan de televisie. De televisie zelf is bevestigd met een draai- en kantelbare wandbeugel waardoor de televisie heel flexibel te richten is.

Close up foto zithoek Italiaans Design interieurplan Nieuw Leiden

Verlichting

Een spiegel brengt altijd een mooi effect in een woonkamer, het zorgt voor weerspiegeling van het binnenvallende licht, en geeft ook de illusie van meer ruimtelijkheid. Deze hier is er één van twee die we voor dit huis hebben aangeschaft (omdat we er zo weg van waren). Het is de Reflection van Porro, en heeft een subtiele zwarte metalen frame. Vóór de spiegel is de Tango lamp te zien, van Luceplan. De lichtbron zit in de bovenste driehoek. Hij is dimbaar en zorgt voor een speelse uplight effect, en bij deze in tweevoud dus.

Op de afbeelding boven is links de Ipnos van Flos goed te zien. Het is één van mijn favoriete sfeerlampen. Hij is speels, subtiel, bijna een kunstobject an-sich, én hij schijnt zijn licht naar beneden dus ook goed voor verlichting op de vloer. De lichtbron zit verstopt in de bovenste vierhoek. P.S. Er is ook een outdoor versie van!

Entree en deel van de zithoek Italiaans Design interieurplan Nieuw Leiden

Links achter de bank is ook een mooie, en volledig verstelbare, (lees)lamp te zien: de Counterbalance (floor versie) van Luceplan. Boven het entree hangt de subtiele Heracleum II, van Moooi, ontworpen door Bert Jan Pot.

Zithoek richting entree Italiaans Design interieurplan Nieuw Leiden
Zithoek interieurplan Italiaans Design Nieuw Leiden

Eyecatcher

Eén wens die meteen bij ons eerste gesprek werd uitgesproken was: de Shadow van Brokis, als eyecatcher boven de eettafel.  Deze lampen, in vier vormen en meerdere kleuren verkrijgbaar, zijn geïnspireerd op oude lampen die men veel ziet in ateliers in Frankrijk. Geïnspireerd op, maar zeker niet hetzelfde, want deze Shadow lampen zijn wél degelijk chiquer. Ze zijn vervaardigd met mondgeblazen glas, iets waar Brokis een meester in is.

Zicht op eethoek vanuit keuken Italiaans Design interieurplan Nieuw Leiden
De Brokis Shadow lamp gezien vanuit de open keuken
Detail Brokis lamp Italiaans Design interieurplan Nieuw Leiden
Detail Brokis Shadow lamp

Zulke vakmanschap verdient aandacht:

Eethoek interieurplan Italiaans Design Nieuw Leiden

Eethoek

De enorme eikenhouten eettafel (voor 8 tot 10 personen) die parallel aan de keuken richting het terras staat, is qua formaat perfect voor de ruimte. Dat het te groot is voor het daadwerkelijk gebruik hebben we opgelost door ongeveer de helft ervan te gebruiken voor planten en andere styling. Dit hebben we gecombineerd met vier zwart lederen armstoeltjes (Garda, Porro).

Italiaans design kleedkamer

Het is meer dan een kastenkamer, het is een kleedkamer. Een persoonlijke, warme en goed georganiseerde ruimte met een kastensysteem die je alleen verwacht te zien in zo’n chique winkel waar ze generatie op generatie maatpakken verkopen. Het is doordacht design gecombineerd met prachtige materialen en ambacht.

Walk in closet entree Italiaans Design interieurplan Nieuw Leiden
De kleedkamer
Porro kast en spiegel in de kleedkamer Italiaans Design interieurontwerp Nieuw Leiden
Porro Dressing Room en rechts de Reflection spiegel

Dit kastensysteem is van het Italiaanse designmerk Porro en het heet, heel toepasselijk: Dressing Room. De schappen zijn deels open, deels afgeschermd met glazen deuren. Op de foto hieronder zie je twee lades. De bovenste heeft meerdere vakjes, voor bijvoorbeeld riemen, en horloges, en dassen. Je kunt ze van bovenaf zien door de glazen plaat.

Hanggedeelte Porro kast en spiegel in de walk in closet Italiaans Design interieurontwerp Nieuw Leiden
Porro Dressing Room, met superzacht vloerkleed by Kymo, en de grote Reflection spiegel
Detail Porro kast Walk in closet Interieurplan Nieuw Leiden
Close up Porro Dressing Room

De schoenschappen hebben verlichting in de planken, dat geeft een heel sfeervol effect als je ’s avonds of ’s morgens vroeg de kleedkamer gebruikt.

Close up Leolux bankje kleedkamer Italiaans Design Interieurplan Nieuw Leiden
Leolux bankje

Wat een mooi project om op terug te kijken, en een groot deel daarvan is dankzij mijn fijne samenwerking met het bevlogen team van Hora. En, omdat dat mij weer zo inspirerend, en jullie hopelijk ook, laat ik jullie met dit filmpje achter, om even lekker bij weg te dromen. Wil je weten wat ik voor jouw interieur kan betekenen? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan, want dat is de eerste stap naar een mooi interieur.