Flexibel met kleur

Opdracht: woonkamer interieurontwerp, Leiden

Wensen:

Samenhang/eenheid
Flexibiliteit voor andere indelingen
Meer kleur in het interieur
Zit/leeshoek in de erker
Vervanging van het vloerkleed
Nieuwe fauteuils en salontafel
Betere verlichting
Zachte kussens
Planten

Kernwoorden:

Kleurijk, zachtheid, veelzijdigheid, knus, relaxed en warm

Een interieur samenstellen in rustige natuurlijke tinten zoals grijs of zandkleur hoeft niet zo moeilijk te zijn. Het past al snel bij elkaar. Maar wil je echt kleur toevoegen aan een interieur, dan is het even puzzelen. Dit was ook één van de redenen dat de bewoners van dit mooie huis aan het water mij hebben gevraagd om een interieurplan te maken.

Het tweede punt wat heel belangrijk was is dat het gezin graag wisselt van opstelling en niet alleen op de bank of stoelen willen zitten maar ook gewoon lekker op de vloer. Kleurrijk, flexibiliteit, zachtheid, knusheid, relaxed en warmte – dat zijn echt de kernwoorden van het gewenste resultaat.

Vooraf foto

Inspiratie en de basis

Mijn inspiratiebron was snel gevonden want het hangt als pronkstuk aan de muur: The Woman with Butterflies aan de hand van de Spaanse fotograaf/kunstenaar Jaime Ibarra. De basis van dit werk, wat het zo’n warmte geeft, is de diepe bruine kleur. Om dit ook in de woonkamer als basis over te brengen koos ik voor een chocoladebruin vloerkleed (Desso Smaragd) ter vervanging van het verouderde witte kleed. Het geeft meer ‘gronding.’ Het voelt bovendien heel zacht onder je blote voeten; nodigt uit om op te zitten; en omdat het op vloerverwarming ligt is het ook letterlijk heerlijk warm!

Zomeropstelling interieurontwerp in Leiden
Zomeropstelling
Tekeningen opstelling 2 Interieurontwerp in Leiden

Verf

De inkeping in het muurtje naar de eetkamer toe behuisd de televisie, stereo en c.d. collectie, maar het oogde onrustig. Het contrast van de spullen met het wit was te groot en onevenredig. Door kleur toe te voegen aan de binnenkanten van de inkeping is het meer een geheel geworden en meer betrokken bij de woonkamer als feature.

De lange muur tegenover de bank was al voorzien van een speels oranje-geel maar de muur waar het kunstwerk hangt kon ook wel wat warmte gebruiken. Zeker omdat het zo’n hoge muur is. Het is een zacht warm grijs geworden, als backdrop voor de foto en als ‘verankering’ voor de bank.

Zithoek

Van hieruit ben ik verder gegaan met het ontwerp. Ik heb twee opstellingen getekend, rekening houdend met de wens voor flexibiliteit en voor zitplekken in de erker om te genieten van het uitzicht op het water of gewoon even lekker te lezen in het winterzonnetje. Hiervoor, en ter vervanging van de twee groene fauteuils in de zithoek, kozen we voor fauteuils van het Nederlandse design merk Artifort. Twee Orange Slice fauteuils (en een footrest), in een rode wollen stof van Kvadrat en twee Tongue fauteuils, in een diep bruine wollen stof eveneens van Kvadrat (Tonus 4).

Portfolio picture Interieurontwerp in Leiden
Winteropstelling
Tekeningen opstelling 1 Interieurontwerp in Leiden

Bank en tafeltjes

De bank stond oorspronkelijk achter het begin van het vloerkleed en hierdoor viel de bank een beetje ‘buiten’ het geheel. Het vloerkleed zelf kon niet verplaatst worden of groter gekozen worden omdat het in een uitsparing in de vloer ligt, dus niet op de tegels zelf. Door hier een glazen side table (van Helderr) achter de bank te zetten komt de bank met de voorpoten over het vloerkleed heen waardoor het beter betrokken wordt bij de zithoek. Een bank van de muur af zetten is goed voor de ruimtelijkheid, en met een side table erachter is er bovendien meer plek om je glas of boek even te parkeren als je op de bank zit.

Om de flexibiliteit voor verschillende opstellingen, en het zitten op de grond, te faciliteren is de koffietafel vervangen door kleinere glazen tafeltjes (eveneens van Helderr). Het zijn zogenoemde nesting tables, die je in elkaar kunt schuiven. Doordat ze van glas zijn verstoren ze de ruimtelijkheid van de zithoek maar minimaal.

Zomeropstelling foto Interieurontwerp in Leiden

Verlichting

De grote booglamp (boven links te zien) is de Twiggy vloerlamp van Foscarini. Echt een prachtige lamp, ontworpen door Marc Sadler en verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, grijs, blauw en deze rood.

De eerste keer dat ik de Cirque hanglampen van Louis Poulsen (rechts van de bank te zien hierboven) in een winkeletalage zag hangen stopte ik letterlijk om terug te lopen en een tweede kijk te nemen. Het lijkt alsof ze van porselein gemaakt zijn maar dat is niet zo, het is aluminium. Ontwerpster Clara von Zweigbergk verteld erover in dit filmpje:

In de erker heb ik twee leeslampen, met de toepasselijke naam Reader, van Zuiver geplaatst. De Reader is verkrijgbaar in zwart, wit, koper en deze okergeel die mooi past bij de oranje-gele muur.

Erker Interieurontwerp in Leiden

Ook de eethoek kreeg een nieuwe lamp boven de eettafel. En wat voor één. De Vertigo van Petit Friture: een lamp dat op een hoed lijkt en zo licht is als een veertje (bij wijze van spreken). Elegant is hij zeker te noemen, en geliefd.

Petit Friture Vertigo lamp Interieurontwerp in Leiden

Hier zie je het verhaal erachter, en dat van de samenwerking van Constance Guisset en Amélie du Passage:

Tot slot

Om het allemaal af te maken kozen we twee makkelijk te verzorgen planten: een ‘drakenboom’ en een ‘vrouwentong.’ Ook brachten we de bank meer bij het geheel door het strakke grijs te verzachten met zachte, kleurrijke, kussens.

Het resultaat is een interieur die ieder ochtendhumeur zou doen verdwijnen denk ik. En zeker zo leuk en warm te noemen is als de bewoners zelf.

Sfeerfoto interieurontwerp Interieurontwerp in Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *